Időpont

Időpont egyeztetés

Ha készen állsz a változásra, fordulj hozzám bizalommal!

Kérj időpontot az első találkozásunkra. Amennyiben szívesebben egyeztetnél telefonon, kérlek azt a mezőt se hagyd üresen. Hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.
Időpont

Időpont egyeztetés

Ha készen állsz a változásra, fordulj hozzám bizalommal!

Kérj időpontot az első találkozásunkra. Amennyiben szívesebben egyeztetnél telefonon, kérlek azt a mezőt se hagyd üresen. Hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.
Asset 5

Blog

Női témák!

Blog

Női témák!

Mese-meditáció

Ti kérdeztétek:

Mi történik, ha nincs erőm este olvasni a gyereknek? Mert néha nincs erőm, de olyan jó lenne, mert tudom, hogy a gyereknek jó, ha összebújunk és olvasok neki! Hogy ne legyen lelkiismeret furdalásom, ha mesét néz, mert néha/sokszor mesét néz…a TV, a tablet, a youtube?!

Én válaszolok:

Az esti mese olvasása fontos.

“Napi 5 mese felolvasása akár 1 milliós szókincset is jelenthet, mire ötéves lesz a gyerek. Ha soha nem olvasol mesét a gyereknek: 4662 szót fog ismerni, ha hetente 1-2 alkalommal olvasol neki mesét: 63 570 szót fog ismerni, ha naponta olvasol neki mesélt: 296 660 szót fog ismerni 5 éves korára. Azok a gyerekek, akik nagyobb szókinccsel rendelkeznek ovis korukban, sokkal jobban fel vannak készülve rá, hogy az iskolában nyomtatásban is megismerkedjenek a szavakkal, könnyebben sajátítják el a tananyagot.”
 
Vekerdy Tamástól pedig szabadon idéznék:
 
“Persze, én nem beszélek a civilizáció ellen. Remek és fontos dolgok vannak, én is élvezem őket, de ugyanakkor nem mi használjuk az autónkat, tévénket, okostelefonunkat, hanem azok használnak minket, uralkodnak rajtunk. És ez a gyerekekre is kiterjed. Hihetetlen csábítás számukra. És ha egy gyerek mesehallgatás helyett mesét néz, akkor nem történik meg a legfontosabb dolog, a feldolgozás. Ha mesét hallgat, belső képeket készít, úgy mondja a pszichológia: elaboráció, feldolgozás, a szorongások, vágyak, dühök stb. feldolgozása. Érthető, hogy leültetjük a tévé elé, mert egy kis nyugalom nekünk is kell. De ott egyrészt ül az örökmozgó, az aktivitás duzzad, és előbb-utóbb agresszióban robban. Másrészt a külső kép megjelenése blokkolja a belső képkészítést, nincs feldolgozás.”

Folytatom:

Meghallgatva és megértve a fentieket, szerintem valóban hasznos mindezekről tudni, és ésszel, tudotosan nevelni a gyerekeinket. Viszont van, hogy nekem is elfogy az erőm és egyszerűen nem tudok már este mesét olvasni. Én ilyenkor nyúlok a hangos meséhez vagy a mesemeditácóhoz. A hangos mese olyan mint a hangoskönyv, nem ad képet, így a gyerekekkel összebújva hallgatjhatjuk. A kifejezetten gyerekeknek összeállított meditációs meséket pedig azért mutattam meg nekik, mert én saját magam is meditálok. A rendszeres relaxálás, meditálás hozzájárul a megfelelő pihenéshez, a jó alváshoz, a kiegyensúlyozottság érzetéhez. Segíti a koncentrációt, erősíti az immunrendszert. A keleti országokban pedig többfelé beintegrálják a meditációt az oktatási rendszerbe is. Van, ahol a nagyobbacska, óvodás gyerekek pihenőidőben alvás helyett meditálnak.

Próbáljátok ki a hangosmesét és a mesemeditációt. Az én lelkem békét talált ebben a meseolvasást helyettesítő alternatív megoldásban.
 
Gulyás Dorottya

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el és értesülhetsz legfrissebb eseményeinkről.

További bejegyzések