Időpont

Időpont egyeztetés

Ha készen állsz a változásra, fordulj hozzám bizalommal!

Kérj időpontot az első találkozásunkra. Amennyiben szívesebben egyeztetnél telefonon, kérlek azt a mezőt se hagyd üresen. Hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.
Időpont

Időpont egyeztetés

Ha készen állsz a változásra, fordulj hozzám bizalommal!

Kérj időpontot az első találkozásunkra. Amennyiben szívesebben egyeztetnél telefonon, kérlek azt a mezőt se hagyd üresen. Hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.
Asset 5

Blog

Női témák!

Blog

Női témák!

A nők helyzete globális szinten

Belegondoltál már abba, hogy mennyi minden befolyásolja azt, hogy miként működsz a női vagy anyai létedben? Saját habitus, családi minta- és szokásrendszer, valamint a társadalmi és norma elvárások mind-mind befolyásolják azt, hogy ki vagy Te és miként működsz a szerepeidben és ezekben a szerepekben melyik a hangsúlyosabb, melyikben tudsz jobban kiteljesedni vagy mennyire vannak ezek összhangban egymással.

Tekintsünk most a nők helyzetére globális szinten, néhány példán keresztül

Az elmúlt korok kultúráiban és civilizációiban igen különböző volt a nők megítélése. Némely kultúrákban nem tartották többre a nőket apáik, férjeik személyes tulajdonánál, míg másokban jóval nagyobb szabadságot élvezhettek.

Mi nők kollektív szinten küzdöttünk azért, hogy a férfiakéval egyenlő jogokat, lehetőségeket és szabadságot kapjunk. A feminizmusnak, a női jogokért való küzdelemnek több hulláma volt.

Mondok néhány érdekességet

Nézzük például a női választójogot. Ezt legkorábban Finnországban sikerült kivívni 1907-ben. Magyarországon 1918-ban, noha a férfiakkal nem egyenlő feltételekkel, de szavazati jogot nyert a nők egy része. Kitekintve Európából, Szaúd-Arábiába volt az utolsó ország, ahol nem volt választójoga a nőknek egészen 2015-ig.

A párizsi asszonyok a 19. század csaknem egészében nem hordhattak nadrágot. Először 1892-ben enyhítettek a szigoron, kimondva, hogy egy nő akkor viselhet nadrágot, ha “lovat vezet kantárszáron vagy biciklit tol”. A nadrágregulának természetesen már jó ideje nem szereztek érvényt a rendőrök, de csak 2013. januárjában hatálytalanították ezt a 200 éves törvényt.

Azt tudtátok, hogy Magyarországon 1895-ben adtak először lehetőséget arra, hogy a nők előtt is megnyíljanak bizonyos hazai egyetemek kapui?

És azt tudtátok, hogy míg az 1940-es években már nyíltan dohányozhattak a nők Magyarországon, addig Németországban a nőket a feleség- és anyaszerepre alkalmatlannak tartották, ha dohányoztak!

Érdekesség, hogy Magyarországon a nők bruttó órabére még jelenleg is körülbelül 14%-al kevesebb, mint a férfiaké! Munkaidőben számolva ez a fizetésbeli különbség azt jelenti, mintha a nők minden évben több, mint egy hónapig ingyen dolgoznának.

Amit ezzel a néhány példával én most szemléltetni szeretnék az, hogy nem csak évszázadokon át, de még a közelmúltban és akár még most is más minősítést élveznek a nők, mint a férfiak! De a helyzet és megítélés az elmúlt évtizedekben már hatalmasat változott.

Észre kell venni viszont, hogy a megkülönböztetés és az elnyomás lenyomatai rajtunk maradtak. Ha a nők kollektív múltját tekintjük, az sem csoda, hogy sokunk magabiztosság híján van, vagy nem találja helyét igazán valamely választott vagy ráruházott szerepében.

Jelenleg is nagy a nyomás rajtunk, nőkön

Most nem azért, mert elnyomottak vagyunk, hanem azért, mert mindent szabad és lehet! Mi, nők felemeltük magunkat a férfiak kvalitásaihoz, a szülés, a gyereknevelés, mint feladat is rajtunk maradt.

Így hát mi nők végeredményben igen sokat vállalunk. Ezekhez a vállalásokhoz pedig erő kell. Ne feledd, hogy a munka, a gyereknevelés és háztartásbeli feladatok mellett ott vagy Te, a Nő. Ugye magadra találsz a szerepeidben? Foglalkozz Magaddal, hogy vállalt szerepeidben maximálisan és a harmóniát megélve tudj kiteljesedni!

Gulyás Dorottya

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevelemre, ahol sok hasznos információval látlak majd el és értesülhetsz legfrissebb eseményeinkről.

További bejegyzések